Via de wildplukwijzer kun je dus kijken wat er in de buurt te plukken valt. Als ik zin heb in hazelnoten hoef ik bijvoorbeeld maar vijf minuten te lopen. Dus zoek je een fruitboom, een bramenstruik of andere eetbare wildgroei? Grote kans dat het te vinden is via het kaartje op de website. Ook handig als je een keer geen cent te makken hebt.
Paddenzwammen
Omdat het herfst is schieten de paddenstoelen uit de grond. Als je een kenner bent (of een waaghals) zou je je kunnen wagen aan het plukken van eetbare paddenstoelen. Er zijn in Nederland – België duizenden eetbare soorten te vinden in de natuur. Bijvoorbeeld de biefstukzwam. Toch is het niet aan te raden om zonder deskundige op zoek te gaan naar paddenstoelen en zwammen in de natuur. Sommige eetbare soorten lijken erg op giftige soorten en een vergissing is snel gemaakt.
De iets minder avontuurlijke mensen (zoals ik) onder ons kun zich daarom het beste wagen aan een kweekpakketje. Daarmee kun je eetbare paddenstoelen kweken. Maar dan gewoon veilig thuis.
Eetbaar balkon
Ik kijk altijd een beetje jaloers naar de moestuintjes waar ik ’s ochtends langsfiets. Hoewel er nogal wat tijd in gaat zitten lijkt het me geweldig om onbespoten wortels uit de grond te trekken en mijn eigen glimmende courgettes te kunnen oogsten. Maar de tuintjes zijn gewild (vooral in steden) en daardoor erg moeilijk te krijgen.
Met een vensterbank en een balkon kom je ook een eind. Zelf groentes groeien kan zo simpel of uitgebreid als je zelf wilt. Een bak met kruiden zoals bieslook, tijm, basilicum en munt doet het prima in de vensterbank. Voor andere makkelijk groeiende groenten die niet teveel ruimte innemen gebruik je bakken die je aan de balkonrand kunt hangen.
Voor groentes die meer ruimte hebben zijn speciale zakken te koop die je neer kunt zetten. Of je kunt zelf een stevige grote zak of een diepe bloempot vullen met potgrond. Mijn vingers zijn helemaal niet zo groen maar toch kwamen er vorig jaar van mijn balkon bietjes, snijbieten, maïskolven en radijsjes op tafel terecht. Er zijn wel wat dingen die je moet weten: wanneer je wat kunt zaaien bijvoorbeeld (ok in de herfst valt er nog wat te zaaien), en welke groentes het goed doen in een kleine of een grote bak en welke soorten beter niet bij elkaar kunt planten in een bak.
Als je balkonproject enigszins slaagt kun je daarna ook nog iets met de zaden. Handig voor volgend jaar en zelf zaden oogsten, dat klinkt toch ook best interessant?